10 Şubat 2015 Salı

4.Çekmeköy Mud Challenge/30k

Tarihi yanlış hatırlamıyorsam 15 Ağustos 2014 günü sabah saat 08:59'da İznik Ultra 130km'lik parkura kayıt olmak için ekran başında online kayıtların açılacağı anı bekliyordum. Sıcağı sıcağına kayıt olursam daha sonra cayma ihtimalim(çok büyük bir aksilik olmazsa sağlık,sakatlık vs.) olmayacaktı. Böyle düşünüyordum. Ve saat tam olarak 09:05'te kesin kayıtımı tamamlayıp 12 numaralı göğüs nosunu kaptım:)
Aslında o günden geleceğe baktığımda böyle bir ultra koşmamam için bir çok belirsizlik vardı.Bu belirsizlikleri daha görmeden poker masasında oturan usta bir pokerci misali restimi çekmiş,kayıt olmuştum.

Kayıttan sonra Berlin'de Eylül ayının sonunda güzel bir maraton koştum ve antrenmanların dozajını hafifletip keyif moduna geçtim. Bu moddan kurtulup tekrar bir yarış için antrenmanlara başlama süreci benim için hep sıkıntılıdır. Tabi bu arada ikinci bebeğimizde aileye katılınca antrenman için vakit bulmak daha bi zor oldu. Tamamen toparlanıp İznik için antrenmanlara konsantre olmak ve düzenli bi periyoda girmek neredeyse Ocak ayının sonunu buldu. Antrenmanlarda haftalık hacimi ve haftasonu yaptığım uzunları kademeli olarak arttırırken İznik 130k antrenman sürecinde gireceğim hazırlık amaçlı yarışları da belirledim.






1) 8 Şubat Çekmeköy 30k

2)15 Şubat Geyik koşusu 28k

3)21 Mart Paris Eco Trail 50k (daha önceden kayıt olundu.)

Geç başladığım hazırlıklarda programa hızlı bir şekilde entegre olabilmek adına Çekmeköy'de koşacağım 30km benim için önemliydi. Amacım vücudu çok hırpalamadan 30km'yi tamamlamaktı.

Yarışa Gürhan'la beraber gittik.Çekmeköy'de hava 1 derece, zemin yağan yağmurun etkisiyle ağırdı. Göğüs numaralarımızı alıp yarış öncesi arkadaşlarla sohbet ederek startın verilmesini bekledik.


foto(Cevahir Yıldız Güven)

 Saat 09:00 gibi yarışa başladık.Çekmeköy'deki rotada yarış başlar başlamaz sağlam bir yokuş sizi karşılıyor. Yeni başlamanın heyecanı ve etrafımdaki herkesin koşuyor olmasıyla bende çoğunluğa uyup yokuşu normal bi tempoda koşarak çıktım. Gürhan'la beraber ilerliyorduk. Yaklaşık 10. km'ye kadar Gürhan'la devam ettikten sonra ben o tempoda devam edemeyeceğimi anlayıp yavaşladım. Bu arada bi çamur birikintisinde ayakkabımı bırakmıştım:))Yer yer çamurun ne kadar fazla olduğunu anlamanız için bi örnek olabilir.


Bakiye abla bizim kadar koştu:)) foto(Cevahir Yıldız Güven)

Koştuğumuz yol  genellikle inişli çıkışlı zemini sert sarı bi toprak gibiydi. Yer yer ciddi çamur birikintileriyle karşılaşıyorduk. Bazen sert inişler kaygan zeminle birleşince düşmemek için yürüme araları vermek gerekebiliyordu. Tabi bu süreç daha yarışın birinci yarısı olduğu için yokuş olmadıkça koşuya devam edebiliyordum. 20km'deki istasyona 3 kişi geldik. Gelen arkadaşlardan biri hiç mola vermeden 50km parkurunda devam etti. Ben istasyonda biraz fazla durunca diğer arkadaşı da gözden kaybettim ve bu andan itibaren yarışa tek devam ettim. 20km'den sonraki kısım benim için daha zor geçti. Henüz uzun koşulara alışmamış bünye, özellikle bacaklar koşamayıp çoğunlukla yürümeme sebep oldu. İznik'te de çoğunlukla yürüyeceğimi düşünerek kendimi teselli etsem de bi yandan da yürürken km geçişlerimi 8 dakika civarında tutabilecek bi tempo ile finişe gittim.



foto(Cevahir Yıldız Güven)

Finişte koşucular için hazırlanan çadırda bir-iki dilim ekmek ve sıcak çorba ile ısınmaya çalışırken diğer arkadaşlarla yarışın kritiğini yaptık.

Benim için güzel bir yarış,iyi bir antrenman ve keyifli bir gün oldu. Bu yarışı 4 yıldır düzenleyen Bakiye Duran'a emeklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.

Bundan sonra yapabildiğim ölçüde antrenmanların dozajını arttırıp İznik'e kadar hazır hale gelmeliyim. İznik ve benzeri uzun mesafe yarışlarda insanın başına hiç beklemediği sorunlar gelebilir. O yüzden bütün ihtimalleri iyi hesaplamalı, antrenmanları yaparken,hem mental olarak hazırlanmalı,hem de beslenme alışkanlıkları üzerine çalışmalıyım. Bunlar dışında malzeme seçimi de çok önemli ve kritik. Ben bu tür sorularıma cevap bulmak için bizim gibi koşucuları buluşturan,bilenin bilmeyene yardımcı olabileceği, koşu hakkındaki  bilgiye en kolay ulaşılabilecek Koşu Forum platformunu takip etmeye ve aklıma takılan herşeyi burada sorarak ve gerektiğinde kendi bildiklerimi de paylaşarak bilgi alışverişine katılmaya başladım. Şu ana kadar İznik ile aklıma takılan birçok sorunun(özellikle yarışın gece 24:00'de başlayacak olması ile ilgili) cevabını buldum. Sizde benim gibi bütün ihtimalleri hesaplayayım,aklımda hiç soru işareti kalmasın diyorsanız bu platformu kullanmanızı tavsiye ederim.

Herkese sporla dolu güzel günler dilerim..


*Çekmeköy 30k Strava linki

*Çekmeköy 30k garmin linki

*Çekmeköy 30k dailymile linki










1 yorum: