9 Nisan 2015 Perşembe

İstanbul'un en iyi 10 yokuşu(Avrupa yakası)

İstanbul Avrupa yakasında yol bisikletinizle  antrenman yapıyorsanız alternatifiniz maalesef çok fazla değil. Şehrin kalabalık yapısı,araç popülasyonu,trafikte bisikletliye duyulmayan saygı nedeniyle antrenman yapabilmek zor. Bütün bunlarla beraber eğer uzun yokuşları seven bir bisikletçiyseniz maalesef İstanbul'un coğrafi yapısı da buna çok uygun değil. Ama İstanbul yine coğrafi yapısından ötürü özellikle boğaz hattında deniz kenarından iç taraflara doğru uzunan ortalama 1-2 km'lik ama sert ve çok sert yapıda sağlam yokuşlara sahip. Bunların dışında şehir merkezinden e-5 üzerinde Tekirdağ yönünde uzaklaşırken de yine çok uzun olmayan ama hatırı sayılır eğimlere sahip yokuşlara sahip.Bunların dışında Avrupa yakasında antrenman yapmak için en uygun yerler olan şehrin kuzeyinde de güzel yokuşlar mevcut. Bu yazıda çoğunlukla kullandığım rotalar üzerindeki en sevdiğim 10 yokuşu sıralamaya çalışacağım. Yazmaya çalışacağım eğim bilgileri ve ekleyeceğim kişisel görüşler umarım okuyan bisiklet severlere faydalı ve gaza getirici bilgiler olarak geri döner.  








1)Bebek yokuşu : Koca İstanbul'da en sevdiğim yokuş burası. Boğaz hattında Bebek semtinin dar bir sokağından başlayan yokuş başladıktan yaklaşık 100-200m sonra eğim bir daha gevşememek üzere  sertleşiyor. 1km'lik yokuş ortalama %12 ve max. %21,6 eğim ile bana Mur de Huy yokuşunu hatırlatıyor. Küçük Bebek yokuşuyla tanışana kadar bu yokuşun İstanbul'daki en acımasız eğime sahip yokuş olduğunu düşünüyordum. Hatta ilk seferinde çıkamamıştım. Bi sonraki denememde carbon bisiklet ve kilitli pedal farkını yaşayacağımı düşünmüştüm ama yine çok zorlanarak ve sonlara doğru zigzaglar çizerek çıkmıştım. Benim için efsane yokuşlardan biridir.

Bebek yokuşu strava segmenti


2)Örcünlü yokuşu: Kuzey İstanbul'un yol bisikletçileri için sunduğu en acımasız ve o bölgede en iyi yokuş antrenmanlarının yapılabileceği yokuşlardan biri. 4km'lik yokuş ilk 1,5km'de çok hafif bir eğimle karşılıyor bisikletçiyi. Strava'daki bu yokuşa ait iki segmentten ben eğimin bisikletçiyi hafiften çarpmaya başladığı zirveye uzaklığın 2,8km olduğu bölümden başlayan segmenti seçtim. Ortalama eğimin %5 olduğu bu segmentte maks. eğim %10 seviyelerinde. Hızlı girip,sert çevirirseniz,eğimin yumuşadığı son 500m'de patlama garantili:)Grup olarak rekabet halinde çıkıyorsanız, ani ataktan ziyade tempo yükseltip grubu inceltmeye yönelik atakların yapılabileceği bir eğim. Eğim çok sertleşmediği için grubun içinde kalmaya çalışıp zirveyi görmeye çalışın. Ama nabzı iyi olanların eğimin yumuşamasıyla birlikte tempoyu arttırması karşısında patlamışlığım vardır:))

Örcünlü yokuşu strava segmenti


3)Büyükçekmece-Beylikdüzü(cat 3): İstanbul'da bulabildiğim ender cat3 tırmanışlardan. Ortalama eğim %5.3 ve maks. eğim %12,4.  3,6km boyunca e-5 üzerinden Büyükçekmece'den deniz seviyesinden Beylikdüzü'ne doğru tırmanıyorsunuz. Birbirine benzer iki segmentten birinde ağır araçların kullandığı eğimin sertleşmediği ancak sürekli makul bir seviyede olduğu rota,diğerinde ise e-5 boyunca devam eden rota. Bu ikinci segmentte eğimin stravaya göre maks. %12,4'e, bana göre ise daha da yüksek olduğu bir dönüş mevcut. Günün birinde bu rotada bir yarış olursa, kendine güvenen bisikletçilerin atak yapacağı nokta burası:))

Büyükçekmece yokuşu strava segmenti



4)İnönü stadı-Taksim meydanı: Burada listeye yazdığım 10 yokuştan en çok kullandığım, antrenman amaçlı en çok ziyaret edip,uygun vakit bulursam 3-5 set çıkıp indiğim yokuş. Hatta bir ara KOM'una da bayağı göz koyduk ama sonradan ortalık dağıldı,KOM derecesi benim şu an için ulaşamayacağım değerlere geldi.1,6km'lik yokuşta ortalama eğim %6,3,maks. eğim %21,3(strava'ya göre)Deniz seviyesinden İnönü Stadı'nın hemen önünden başlayan segment, stadı döndükten sonra İnönü caddesi üzerinden Taksim meydana çıkıyor. Stadı döndükten sonra hızlanıp nefes alabileceğiniz negatif bir eğim var. Stad dönüşünü tamamlayıp İnönü caddesine doğru döndükten sonra eğim bisikletçiyi yaklaşık 200-300m boyunca sert bir şekilde çarpıyor. Strava'nın gösterdiği değerlere göre de maks. eğim burada gerçekleşiyor. Gerçekten pedal çevirmenin zorlaştığı,bisikletin shifter'ına çaresizce tekrar vurduğun,ama vitesi düşüremediğin bir bölüm. Ama çabuk bitiyor. Benim en çok keyif aldığım,antrenman yapmaktan zevk aldığım yokuş..
İnönü stadı,Taksim meydanı strava segmenti

5)Küçük bebek yokuşu(duvar): Benim gördüğüm,benim bildiğim İstanbul'daki en acımasız yokuş. Henüz bisikletle tırmanmaya cesaret edemedim. Arabayla çıkarken vites değiştirmeye çekindiğiniz,araba geriye doğru devrilecekmiş gibi korktuğunuz bir bölüm var. Strava mühendisleri de galiba orada ne yapacağını şaşırmış ve eğim grafiğine direk duvar çizmişler.Segmentteki veriler çok sağlıklı değil ama bu bile nasıl bir yokuş olduğu hakkında ipucu veriyordur eminim. 900m'lik yokuş %11,4'lük ortalama eğim ve %28,4'lük maks. eğime sahip. (strava'ya göre) Eğim grafiğindeki duvarlarda ise maks. eğim %60'ları filan gösteriyor strava ama onları çok dikkate almadım. Bana göre bu yokuşu zigzag çizmeden çıkabilmek çok çok büyük bir başarı. 36/30'luk aynakol/ruble oranına sahip CX bisikletimle ilk fırsatta deniyeceğim.


6)Tarabya yokuşu:1,7km'lik, ortalama eğimin %7 olduğu, maks eğimin %23,5'le(strava'ya göre) çıkanı çarptığı güzel bir yokuş. Lokasyon itibarıyla ancak pazar uzun sürüşlerinde rotama ekleyebildiğim,buradan Bahçeköy bağlantısı ve İstanbul'un kuzeyine çıkabildiğim rota.

Tarabya yokuşu strava segmenti

7)Bahçeköy yokuşu: Tarabya yokuşu ile paralel,lokasyon olarak benzer yerde bulunan ancak eğim profilleri farklı olan yokuş.Sahil kenarından başlayan yokuş uzun bir süre neredeyse sıfır eğim devam ediyor. Ben özellikle bu rotadaki sahil kenarından başlayan uzun segmenti seçtim.Çünkü gerçekten geçerken çok keyif alacağınız manzaralar mevcut. 4,4 km'lik segment %2,4 ortalama eğim ve %12 civarı maks. eğime sahip.Özellikle son kısım sert eğimler içeriyor. İstanbul'un en keyifli yolu bile diyebilirim burası için. Ben ilk gördüğümde buraya daha önceden nasıl gelmedim diye kendime kızmıştım.

Bahçeköy yokuşu strava segmenti

8)Avcılar tırmanış: e-5 üzerinden Küçükçekmece'den Avcılar'a doğru 2km'lik %3,8 ortalama eğime sahip segment. Rota e-5 üzerinde olduğundan yoldaki eğim çok stabil ve ani değişim ve kırıcı bir nokta mevcut değil. Segment e-5 üzerinde olduğundan genellikle tercih edilmese de kuzey İstanbul'a çıkmak için veya Çatalca tarafına gitmek için geçilmesi gereken bir yol.

Avcılar tırmanışı strava segmenti

9)Haramidere rampası: e-5 üzerinde Avcılar tarafından Beylükdüzü'ne çıktığınız rampa. 4km'lik segment %4,2 ortalama eğim ve %12,2 maks.eğim ile iyi derecede zorluyor bisikletçiyi.

Haramidere rampası strava segmenti

10)Florya çıkış: Bu yokuş biraz duygusal sebepten seçildi:))(kapımın önünden geçen segment) 1,6km uzunluğunda ortalama eğim %2,4,maks. eğim %3,9. Görüldüğü gibi sert bir yokuş değil. Ama 3-6 seti bir antrenmana sıkıştırırsanız güzel bir antrenman yapmış olursunuz..

Florya çıkış strava segmenti


Herkese iyi antrenmanlar...

3 yorum:

  1. https://www.strava.com/segments/6977050

    Bunu nasıl unutursun hocam:))

    YanıtlaSil
  2. Check out my activity on Strava: https://strava.app.link/vuX88EdMOAb



    burayı eklemeyende ne bilim yani

    YanıtlaSil